Aamulehti

Muistan painokoneen mahtavan jymyn

Aamulehden toimitus - 05.12.2011 18:30

Tulin Aamulehden palvelukseen 1964, stereotypiaosaston työnjohtaja Eerolaisen kutsusta.
Aloitin stereotypoija-oppilaana, tuohon aikaan lehti painettiin kohopainossa, jolloin tarvittiin kuumavalettuja painolevyjä, kappalepaino oli noin 22 kiloa, jos oikein muistan.

Paino sijaitsi, kuten lehden toimitus ja latomo Hallituskadun-Kuninkaankadun kulmatalossa.
Kaikki toiminnot ...

Aamulehti ammatinvalinnan ohjaajana

Aamulehden toimitus - 05.12.2011 18:17

Tulin Tampereelle kesäkurssille päästyäni keväällä 1965 ylioppilaaksi. Olen paljasjalkainen maatalon tytär Keski-Suomesta ja siihenastisen elämäni olin viettänyt maaseudun ympyröissä. Isä kun oli sitä mieltä, että meidän lapsien piti tehdä kesällä talon töitä kun talvella koulutettiin. Eli se oli iso juttu ...

Minua ei olisi ilman Aamulehteä

Aamulehden toimitus - 05.12.2011 18:06

Tätini Kerttu Roininen syntyi Kuopiossa vuonna 1898. Vanhempi veljeni keksi hänelle nimen Kekke-täti.

Hän kävi kauppakoulun Kuopiossa ja toimi Savon Jääkärilehden kirjanpitäjäna ja kassanhoitajana pari vuotta, muutti Tampereelle ja tietääkseni hänet pyydettiin Aamulehteen töihin.

Hän palasi ...

Näin Aamulehti on vaikuttanut elämääni

Aamulehden toimitus - 05.12.2011 17:57

Lapsuuden perheessäni arvostettiin matematiikan osaamista. Lukutaitokin kuului asiaan, totta kai, mutta kukaan ei osannut kirjoittaa mitään juttuja tai kouluaineita.

Vanhempani eivät lukeneet kirjallisuutta Väinö Linnaa lukuun ottamatta. Sanomalehtiä sitten luettiin senkin edestä. Meille tuli aina kaksi tilattua sanomalehteä: ...

Löytökoira Lotta muutti meille

Aamulehden toimitus - 02.12.2011 13:53

Aamulehti vaikutti suuresti elämäämme vuonna 1999, kun saimme lehdessä ilmestyneen jutun kautta uuden perheenjäsenen, löytökoira Lotan.
Isäni lueskeli joka-aamuiseen tapaansa Aamulehteä. Hänen huomionsa kiinnittyi heti collieta muistuttavan koiran kuvaan. Kirjoituksesta selvisi, että koira oli löydetty Tampereen Sarankulmasta Hämeen Autokatsastuksen pihasta ...

Löysin puolison Seuraa haetaan -palstalta

Aamulehden toimitus - 02.12.2011 11:17

Oli sunnuntaiaamu siihen aikaan kun oli vielä Neuvostoliitto naapurissa, ja Virokin oli Neuvosto-Eesti. Tapani mukaan luin tarkkaan Aamulehden. Olin nuorena jäänyt leskeksi, seurustellut ja salarakaskin oli olemassa. Lukiessani lehteä vilkaisin yksinäisen aamuni iloksi Seuraa haetaan –palstalle. Siellä oli muiden joukossa ...

Hessu tuli taloon

Aamulehden toimitus - 02.12.2011 11:14

Puolitoista vuotta sitten keväällä Aamulehden Sunnuntain Ihmiset -liitteessä oli juttu ragdolleista. Itselläni on koira, enkä ole koskaan edes ajatellut, että kotonamme tulisi joskus olemaan kissa. Toisin kävi.
Tarina näistä ihanista räsynukkekissoista sulatti sydämeni. Kertomukset, kuinka kissat ovat aina läsnä ...

Luin lehden pihalla potkukelkan päällä istuen

Aamulehden toimitus - 02.12.2011 11:12

Tämä muisto on vuodelta 1948.
Olin 1. luokalla koulussa, silloin lehti noudettiin iltapäivällä postista, sain tuoda naapurinkin lehden kun heillä ei ollut lapsia. Olin innokas lukemaan, sarjakuvista aloitin.
Kerran taas tein näin, istuin potkukelkkaan kauniilla säällä noin sadan metrin päähän ...

Aamulehti toimi sytykkeenä feminismilleni

Aamulehden toimitus - 02.12.2011 11:05

1950-luvun alussa syntyneelle lapselle Aamulehti oli radion lisäksi pääasiallinen tiedon ja viihteen välittäjä. Toki jossakin vaiheessa tilattiin Apu ja Nakke Nakuttaja, mutta Aamulehti tuli joka päivä.
Sunnuntaisin tai siihen aikaan pyhisin lehteä ei kannettu kotilaatikkoon, vaan koko omakotialueen lehdet tuotiin ...

Aamulehti on tullut aina

Aamulehden toimitus - 02.12.2011 10:54

Poikasena röhnötin lattialla. Sarjakuvat synnyttivät kiinnostuksen lehteen. Varttuneempana aviisi välitti pöytään uutisia sarkahousuista ja mustavalkoisia kuvia paikallisuudesta. Olin joutunut seudulle, missä mää ja sää seikkailivat. Mää oli aina oikeassa!
Lehden luku kiivastui, olin totuuden lähteillä. Partiopoikana suoritimme jäynää äärivasemmiston kesäpaikkaan, ...

Olen kasvanut Aamulehden kainalossa

Aamulehden toimitus - 02.12.2011 10:53

Aamulehti on syntynyt 78 vuotta minua aikaisemmin. Sen jälkeisen ajan olen saanut tamperelaisena kasvaa Aamulehden kainalossa. Lapsuuden kodissani lehti putosi joka aamu luukusta. Omassa kodissani on riittänyt viikonloppunumero, sillä monissa työpaikoissani sen on voinut myös lukea.
Aamulehti on luonut ...

Aamulehti on loistava verenpainelääke

Aamulehden toimitus - 01.12.2011 15:08

Aamulehti on parantanut terveyttäni. Kärsin luontaisesti liian matalasta verenpaineesta. Lehdestänne olen löytänyt vaivaani jopa kaksi MM-tason kaukoparantajaa, Matti Mörttisen (MMö) ja Markus Määttäsen (MMä).
Aamulla, kun paineet ovat alimmillaan, rykäisen pumppuun kierroksia vetämällä 150–200 palstamillimetriä (pmm) MMö:ä, päivällä tarpeen mukaan ...

Mainos vei meidät vihille

Aamulehden toimitus - 01.12.2011 14:50

Minä ja puolisoni jouduimme mainoksen uhreiksi – ihanalla tavalla!
Aamulehdessä oli 29. lokakuuta ilmoitus, että Aleksanterin kirkossa pidetään Hääyö 11.11.11. Aamukahvipöydässä luin lehteä ja näin tämän mainoksen.
Vinkkasin pöydän toiselle puolelle, että mitäs mieltä olet, eikä Maikki kauheasti pistänyt hanttiin. ...

Lehti auttoi selviytymään tsunamin kauhuista

Aamulehden toimitus - 01.12.2011 14:46

Olin lomamatkalla Phuketissa tapaninpäivänä 2004, kun tsunami iski Thaimaan rannikolle. Olin yksi pelastuneista.
Muistan edelleen lämmöllä Aamulehteä, joka otti minuun tuolloin yhteyttä. Kun lehden toimittajat soittivat minulle, sain heiltä samalla kipeästi kaipaamaani lisätietoa kaaoksen keskelle.
Minun selviytymistarinani kerrottiin lehdessä. Näin ...

Uutinen isästä 50 vuoden takaa

Aamulehden toimitus - 01.12.2011 14:40

Otsikko Morossa kertoi 27. lokakuuta 2011, että tamperelaisen autotallin seinistä oli remontin yhteydessä löytynyt tuhat vanhaa Aamulehteä. 50 vuotta sitten julkaistujen lehtien kerrottiin olevan esillä Aamulehden 130-vuotisjuhlanäyttelyssä.
Kävin pyhäinpäivänä penkomassa kellastuneita lehtikasoja Rupriikissa ja yllätyksekseni löysin etsimäni, eli 16. lokakuuta ...

Kirjoittajat

Aamulehden toimitusAamulehti
message